Postman Nedir? Postman Kullanımı — 5

Mehmet Demirel
2 min readDec 10, 2021

--

Herkese merhaba,

Bu yazımızda Postman üzerinde yapacağımız işleri kolaylaştırmak için kodlar yazacağız ve bir takım araçlar ile tanışacağız. Yazacağımız dil JavaScript, çok ileri seviye olmayacağı ve işinize yarayacağı için dili bilmeniz şart değil o yüzden rahatlıkla okumaya devam edebilirsiniz :).

Bir API’miz var ve biz buraya bir istekte bulunmak istiyoruz ancak API’miz her seferinde bizim kim olduğumuzu bilmek için Authentication yapıyor. Token’ımızın belirli bir süresi oluyor ve bu bittiğinde tekrar login olarak Response’tan tokenimizi kopyalayıp Environment’ımızın içerisine yapıştırıyoruz yani kısaca set ediyoruz. Peki bir iki satır kod ile bu işlemlerle uğraşmasak sadece login olup yapmak istediğimiz şeye devam etsek? O zaman gelin hadi bakalım öğrenelim.

Öncelikle ben kendim yazmış olduğum Rest API’mi kullanacağım size örnek olması açısından. Siz kendi API’nizi ya da başka API’lerde de bunu kullanacaksınız. Yazmış olduğum API, Body içerisinden JSON olarak email ve password istiyor. API adresimde şu şekilde: http://localhost:5001/api/auth/login

Postman’e geçelim ve kullanmaya başlayalım. Yapmam gereken Body kısmına gidip JSON bir veri eklemek.

Evet isteğimi gerçekleştirdim ve bana bir access_token verdi. Bunu her seferinde login olup sürekli Environment içerisine taşımam biraz can sıkıcı. O yüzden Tests kısmına geçelim ve kodumuzu yazalım. Burada kullanacağımız pm Postman’in JavaScript referansı, çok üsütne durmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Öncelikle ilk yapmamız gereken Response’un içerisinden “access_token” e erişmek. Bunun için ilk olarak bize dönen Response objesini bir değere aktarmak ilk adımımız olacak.

const obj = pm.response.json();

Bize dönen objeyi bir değişkene atadık. Şimdiyse bu objenin içerisinden istediğimiz alanı yani access_token ‘ı almamız gerekiyor ve her login olmamıza bunu Environment içerisinde değiştirmemiz gerekiyor.

pm.environment.set("access_token",obj.access_token);

Bu kodu da yazdıktan sonra Environment kendi kendine artık set olacak ve siz sürekli login olarak access_token’ı kopyala yapıştır yapmak zorunda kalmayacaksınız.

Postman hakkında anlatacaklarım temel olarak şu anlık bu kadar. Geri kalan kısım veya konuları diğer yazılarımda ele alacağım. Sağlıcakla kalın…

--

--