Postman Nedir? Postman Kullanımı — 2
Herkese merhaba,
Kaldığımız yerden devam etmek istiyorum. Önceki yazıyı okumadan gelen okurlarımız varsa evet kullanabilirsin/öğrenebilirsin ancak mantığı kavramadığın sürece sadece ezbere gidersin. Eğer anlatılan olaylara hakimsen “hadi artık anlat” dediğini duyar gibiyim. Öyleyse başlayalım.
Öncelikle tarayıcımızdan bir istekte bulunalım. Herkesin kullanımına açık bir REST API kullanmak istiyorum ki sizlerde yararlanın. Aşağıda vermiş olduğum linki inceleyebilir kullanabilirsiniz zaten ben de Postman’i anlatırken bu REST API’yi kullanacağım.
Ayrıca kendimize fake bir API de yapabiliriz. İsteyen onu da kullanabilir. Bu adrese giderek nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.
Yukarıda paylaştığım görselde gördüğümüz üzere herşey açıkça yazılmış aslında. Buradaki metotları kullanarak işlemler gerçekleştireceğiz. Request’e baktığımızda API path’ımız urlmizin sonuna “/api” şeklinde ekleniyor ve metotlar bu adres üzerinden gönderiliyor.
API urlimizi öğrendiğimize göre adreste bulunan bir GET metodunu gelin beraber tarayıcımızda bakalım. İlk metodumuz kullanıcıları listelemek ve path “/users” şeklinde. Böylece ana urlimizin sonuna “/api/users” pathını ekleyeceğimizi anladık.
Bu parametreli bir metot ve parametre olarak bizden key
olarak page
ve value
olarak sayfa sayısını
istiyor.
https://reqres.in/api/users?page=2
İlk Request’imizi göndermiş olduk. Verilerimiz JSON
formatında döndü ancak bize raw formatında gözüküyor.
Firefox Developer sürümünü kullanıyorum bu tarz işlerde ve tavsiye de ederim. Hangi tarayıcıyı kullanıyorsanız tabi ki başka alternatifler de mevcut örneğin Chrome için bir JSON Formatter. Ama Firefox Developer’ın artısı sadece bununla kalmıyor ekstra olarak bir çok özellikte barındırıyor.
Verimiz daha okunur bir hale geldi. Headers sekmesine geçelim ancak burada işimize yarar ama az bilgi bulunmakta. Bu yüzden inspect (incele) “tarayıcınızda mouse sağ click”
yapalım.
Tarayıcılarda bu kısma Developer Tools diyoruz.
İsim olarak her tarayıcıda bu kısım aynıdır. Network sekmesine gelelim.
Evet gördüğünüz üzere tarayıcımız kendisi algılıyor. Mavi ok ile göstermiş olduğum alana tıklayın. Burası bizim göndermiş olduğumuz request ve response’ları görüntüler.
Eğer Network kısmınız boş geliyor ise sayfayı yenileyin ancak aynı requesti tekrar gönderse de ilk gönderişinizde Cache (önbellek)’e alacaktır. Ve status kodumuz 200 yerine 304 dönebilir, bu da kafanızı karıştıracaktır. Bundan dolayı tarayıcınızın cache yapmasını önlemek amacıyla cachelemeyi kapatınız. Aşağıdaki görselde mavi okun ucu. Her tarayıcıda vardır.
Metodumuzun türünden tutun Request/Response Headers’ımıza kadar her şeyi burada görebiliyoruz. İncelemenizi isteyeceğim, burada bir 5 dakika kadar burayı inceleyin.
Evet incelemenizin bittiğini düşünerek bir sonraki adımıma yani Postman’e geçmek istiyorum. Buradan işletim sisteminize uygun sürümü indirebilir ve kurabilirsiniz. Ya da Web Sürümü’nü tarayıcınızda kullanabilirsiniz. Kayıt olmadan da Postman’i kullanabiliyoruz işletim sistemimizde ancak Web Sürümü’nü kullanamıyoruz. Ben kayıt işleminizi gerçekleştirmeniz taraftarıyım. Çünkü bir kolleksiyon oluşturacaksınız sürekli export/import işlemi yapmak zorunda kalacaksınız, Postman sizin için hesabınızı senkron ederek nereye giderseniz gidin internetin olduğu yerde kolaylıkla ulaşın diye verilerinizi senkron eder.
1- Home: Anasayfaya gitmemizi sağlar.
2- Workspaces: Bizim çalışma alanlarımızdır. Her projemiz için farklı bir çalışma alanı açarız.
3- Reports: Raporlama alanıdır, ücretlidir.
4- Explore: Public API’lerin paylaşıldığı alandır. Bu sekmeyi kullanmanızı tavsiye ederim.
5- Oluşturmuş olduğumuz Workspace’imizle bu pencerede genişletiriz.
6- Sekmelermizin bulunduğu alan.
7- Workspace’lerimizi genişlettiğimiz penceredeki geliştirmeleri burada yaparız.
8- Environment: Workspace’imiz için oluşturduğumuz Environment’lar burada gözükür ve kullanacağımız Environment’ı buradan seçeriz.
9- Uygulamamızın ayarları, giriş yap-kaydol, senkronize et gibi işlemlerininbulunduğu alan.
Kısa ve öz bi şekilde bahsettikten sonra isterseniz ilk Request’imizi gönderelim. Uygulamamızın Overview sekmesinin sağ kısmında Get Started altında “Create a request” basın.
Gördüğünüz üzere açılan yeni sekmemizde 2 adet kısım bulunuyor. İlki Request gönderebilmemiz için girdi yapacağımız alanlar ve diğeri ise çıktılarımızı aldığımız alan (Response).
Kullanmış olduğumuz API Parametre alıyor bu yüzden şuanlık burayı kullanabiliriz. Diğer seçeneklere de zaten az çok hakimsiniz. Gelin yine aynı url ile bu seferde parametre gönderelim.
Sol kısımdan GET seçili değilse GET metodunu seçin. Ardından urlimizi buraya yapıştırın. ? (soru işareti)’nden sonraki alan bizim parametremizin key
’i. Hatırlarsanız https://reqres.in/api/users?page=2
elimizde bu şekilde bir adres vardı. users’tan sonraki “?” nden sonraki bizim parametremizin key’i, “=” den sonraki alansa o key’in value’sudur. Postman’de Key kısmına page yazalım bakalım ne olacak.
Gördüğünüz şekilde Postman ile ilk Request/Response’umuzu gerçekleştirmiş olduk.
Normalde bu API’de 2 farklı Parametre alan bir metot yok ancak aynı anda birden fazla Parametre gönderilen url’imiz nasıl değişiyor bakalım. Senaryo şu kullanıcıları listelemek istiyorum ama yaşı 25 olanı. Kendimce “age” adlı bir key
ve “25” olarak value
sini oluşturuyorum.
2. Parametremizi eklediğimiz zaman ilk parametremizin valuesinden sonra “&” (and) işareti koydu daha sonra yeni parametremin key ve valuesini yerleştirdi.
Bazı olayları kavradık, burada kendiniz denemeler yapabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Yazının devamı için tıklayın.